clik here

Sunday, April 3, 2011

April Foll??? jom layan cerita disebaliknya. Jangan main nak sambut je tau!

Assalamualaikum...
Hiii guys..

"April fool"... sering kita dengar ucapan ni bila masuknya bulan april. so ramai la yang merah padam muka tu bila dikenakan. ramai jugak yang mencetuskan pergaduhan yang boleh membuatkan renggangya hubungan dengan seseorang itu.. niat nak begurau senda je kan? ni lain pulak jadinya..

April fool??? ape tu april fool? maybe ramai yang beranggapan april fool ni sekadar bulan untuk kenakan orang. ishhh jangan salah sangka ye.. kalau x tau cerita sebenar jangan men nak sambut je.
meh2 cini nak share cerita sebenar disebalik APRIL FOOL (^_^)
sharing is caring.. hehehedipercayai, april fool bermulanya dirayakan sewaktu kejatuhan kerajaan islam di Sepanyol. setelah bertapak kurun lamanya di Granada, Sepanyol, kerajaan islam akhirya runtuh diserang tentera-tentera kristian. semua penduduk islam di Sepanyol (Moors) terpaksa berlindung di dalam rumah masing-masing untuk menyelamatkan diri. namum walaubagaimanapun, tentera-tentera kristian tetap berusaha menghapuskan umat-umat islam di Sepanyol. penduduk-penduduk islam di situ diberitahu bahawa mereka boleh belayar keluar dari sepanyol dengan selamat dengan barang-barang keperluan mereka dengan menggunakan kapal-kapal yang berlabuh di pelabuhan. orang-orang muslim yang musykil dengan tawarann tersebut telah pergi ke pelabuhan untuk melihat kapa-kapal yang dimaksudkan. setelah berpuas hati dan membuat persiapan untuk bertolak. pada keesokkan harinya (1 APRIL) mereka mengambil semua barang keperluan yang disediakan untuk pergi ke pelabuhan.
pada masa inilah pihak kristian mengambil kesempatan untuk menggeledah dan membakar rumah penduduk-penduduk islam. mereka juga tidak sempat menaiki kapal kerana telah dibakar.tentera-tentera kristian kemudiannya menyerang kaum2 muslim, perempuan dan anak-anak kecil. peristiwa berdarah ini kemudiannya diraikan oleh tentera-tentera kristian. keraian ini kemudianya disambut setiap tahun bukan saja disepanyol bahkan di seluruh negara.yang menyedihkan, orang islam yang jahil tentang peristiwa ini turut meraikan Aprl fool's day tanpa menyedari bahawa mereka meraikan ulang tahun pembunuhan beramai-ramai saudara seislam mereka sendiri.
-Risalah Fikrah-

p/s: so jangan main sambut je tau! (^_^)  

No comments:

Post a Comment